ADVERTISEMENT / IKLAN

Thursday, 23 June 2011

pilihan hati | blog atau facebook ? oh,faceblog!

ASSALAMUALAIKUM WBT & SALAM 1 MALAYSIA


seronok kan berfacebook, then blogging. rasa macam indahnya hidup ni dengan penggunaan kepelbagaian laman web sosial. Woo, memang terbaek! ape=ape je boleh tulis.

"hey kamu, i baru je bercouple~ <3 <3. Besok nak gi dating. Sukenye~~"
BOLEH AJE

"weyh, kucing aku beranak 20 ekor kucing anjing tikus gajah!"
BOLEH AJE

"kereta aku hancur dipijak kakak aku! Besok beli lagi~"
BOLEH AJE

"ikan aku lemas! tolong! tepon ambulans!"
BOLEH AJE

"OMG, Aaron Aziz reply tweet aku!! Aku nak belagak! Woot Woot!"
BOLEH AJE

"boleh tak jangan nak mengarut kat mana-mana boleh tak syaimz??"
TAK BOLEH, LU LENYAP DARI SINI!

tapi tak kisah la korang guna apa jua laman web sosial, guaranteenya mengarut kalau lain tak bukan macam aku ni level karut dah tahap maksimum. kalau ade phD dalam karut-mengarut, aku dah lamer dapat gelaran DR. SYAIMZ, PAKAR KARUT MALAYSIA. *bukan mengurut*

actually, aku nak mintak pandangan korang pasal perkara ni,




boleh diterima akal ke tak?
BOLEJ JE BROOO
*bukan nak compare dua ekor laman web ni tapi nak show similarity dia*

lama-kelamaan lepas syok layan facebook dan blog, mulalah macam-macam karutan melarutan dalam hidup korang. kat facebook, macam-macam group bloggers ajak korang join buat jadi tempat ping bersosial. sesi suai kenal sepanjang zaman. seronok memang seronok. tapi macam mane pula kalau dah join 10 group blogs? pecah kepala? tekan button unsubscribe jawapnya or...removekan diri dari group bloggers tersebut. mudah sahaja kan? chill je, jangan buat tindakan terburu-buru. teruk padahnya.

ADA MASANYA

korang akan ada masalah untuk balancekan,

FACEBOOK dan BLOGGING
*multi-tasking outrages*

TIPS DARI AKU

SATU
layan je mana-mana group yang korang rasa sesuai untuk diri korang. make new friends. no gaduh-gaduh.

DUA
blogging untuk mencari ilmu, berkenalan dan berkongsi. kurangkan mengarut. aku bukan seorang pengarut

TIGA
facebook biarlah jadi tempat nak stalk orang. tanya khabar. blog biar jadi tempat reference semua orang untuk diorang pantau perkembangan diri korang secara detailed ataupun perkongsian gila dari korang.

EMPAT
jauhi maksiat. ingat kepada Tuhan dan agama sendiri.

LIMA
add aku kat facebook. follow blog aku. kita tengok siapa lagi mengarut.

#PERINGATAN#
jangan luper diri time facebooking ataupun blogging. ramai orang 'observing' korang.
waspada~

Secara jujur dah ikhlas walaupun blog dan facebook macam ada bezanya, treat lah seolah kedua-duanya sama je. sebab mengapa? kedua-duanya SANGAT MELALAIKAN. this is serius bisnes cik abg kak. Nak update ni la, update tu la, update ape lagi tu hoi? Cukup tu, time untuk update keimanan kita *ceh,tetiba alim pulak aku* ini bagaikan satu peringatan untuk kita semua. ada faham?

PLAY SAFE

INGAT MEREKA YANG TERSAYANG

JANGAN LUPA, AKU KAKI KARUT

Nota Kaki Bigfoot : Karut itu baik untuk kesihatan...tak elok untuk kewarasan.haha...apa-apa pun, aku hanya mahu berkongsi. terima kasih!

31 comments:

dyanne said...

hahaha ayat last tu betoi. dedua melalaikan.. muhahaha :DD

GaRy™ said...

aq suka blog!!! GTH fb... hahaha... XP

sergeant keroro said...

haha, no 5 tu tak patut XD

dang syaimz!! pomot group lah, sambung iklan aku :P

syaimz said...

@dyanne : woo, pendapat dari orang yang berpengalaman.wooo,dahsyat

@gary : haha, aku pun dah kurang layan fb :P

@sergeant keroro : oh, ade ke? tak perasan.ahhaha

Cik Azizah said...

blog la best! fb ni tempat nak ping je...hahaa

syaimz said...

@cik azizah : haha. sama lah kita (:

TYNTHA LANA said...

T_T huk3, tetiba cam terase.ahahaha. takdalah, dua2 ada baik buruk.tpi lana sejak ad blog, terabai sudah fb,hehe

Bluewendy said...

ahakszz... klu nnti dah tak leh nak mengaru kat fb n blog, jom kita p dikir karut lak..:P Waspada diri n selalu ingt, setiap kata2 adalah doa..=)

cik najihah said...

lagi prefer belog..
fb membosankan..
singgah dari SB :)

syaimz said...

@tyntha lana : opsss...haha...saya pun gitu actually T^T

@bluewendy : haha...mari menfaut sesame! yeaah doa !

@cik najihah : haha,same goes here (:

AmalinaNashihin said...

kejadah.
apa pasal aku rasa macam kau perli ku bab Aaron Aziz tuuuuu -.-

♥ p a a n i ♥ said...

dua dua sukaaa! :)

NURUL NADIAH MAMAT said...

fb cuma nak oingkan link blog je sebab bosan dengan fb...xlarat dgn status2 yang mengarut....

blog kena pandai2 buat entry....kalo mengarut sangat xde org nak baca....

salam kenal.. :)

wan zuliyana [apel] said...

well, aku juz nak cakap aku rasa kaki karut cool. haha ;D

syaimz said...

@amal nash : siapa? suami ko eh? opsss, sorry XD hahahahaa

@paani : yeaah!

@nurul nadiah : yeah betul tu. saya karut untuk melawak. info diselitkan time serius.huhu

@wan zuliyana : yeaaah.karut cool macam kamu!

sumaiyah mokhtar said...

blog better than fb :) tkde fake2 hehe :)

miss cherreyda said...

kan skrg ade istilah faceblog cik abg syaimz -___- hekhek . dua3 mmg best . buat lalai pown ade . huhu . tp , FB kdg bosan jugakk . better blog lagi lahh . ;)

Siti Farah said...

rasanya, tak lame lagi blogger akan seramai facebooker... heeheehe

ღ Sis Aieda ღ said...

skunk da mule balancekan and kuranngkan penggunaan fb dengan blog ((:

syaimz said...

@sumaiyah : sehati sejiwa XD

@miss cherreyda : yeaaah.mane lah saya tahu.hahahahahXD faceblog :P
*newbie

@siti farah : haha...yeah

@sis aieda :betul betul (:

NuSaNa NoSa 91 said...

layan blog dan group Kami & Blog paling besttttttttt!! ^_^

ARNaBS said...

hoho..bg aku dua2 sma pnting..
pas tgk blog kita msti org nk knai kita lbih lnjut..so apalagi..FB la..haha

syaimz said...

@keen : haha.MEMANG!!

@arnabs : haha...haha...FACEBLOG!

fns/fatin/froggie said...

yg nombor lima tu aku tak boleh blah hahaha

dua dua best,tak boleh compare X)

vampire's lovex said...

okay point ko memang masuk wehhhh..aku setuju...aku pon guna fb untuk stalk org kejap2 pastu blahhh,tgk muvie..hahha...

fb dah kena madu dengan blog,paham2 je la dop...hahaha

Domo Mega said...

mengarut itu seni...hihi ^_^

syaimz said...

@fns/fatin/froggie : haha.FACEBLOG la kan??

@vampire : haha...

@domo mega : haha, patut buat group macamtu XD

fatin syahirah :) said...

fuhh. nasib baik aku bukan macam kau. KAKI KARUT. haha

syaimz said...

@fatin : terimakaseh.sangat menghargainya.haha

alif haris said...

play safe ?? hahaha :D

syaimz said...

@alif : terjamin selamat.haha