ADVERTISEMENT / IKLAN

Wednesday, 9 March 2011

sahabat or pengkhianat

ASSALAMUALAIKUM

apa khabar semua?
insyaAllah dalam still dalam keadaan sihat+hebat!

haa,di sini aku nak kongsi sikit sikit pada comment sendiri ini (:
*mungkin ada yang benar and ada yang salah,minta maaf sekiranya ada kesilapan*

ahem ahem...

SAHABAT
who are they?
where can we find the?
are they very resourceful?
best ke ada seorang sahabat?
berbaloi ke?

jawapannya semua ada pada diri anda selepas anda melalui fasa persahabatan 
*insyaAllah sehingga ke akhir hayat anda*

kita adanya seorang sahabat.
yang caring.
yang baik.
yang nice.
yang genius.
yang bertanggungjawab.
yang playful.
yang hensem+cun+hot
yang excellent.

TAPI BENARKAN CHARACTER MEREKA INI BERTAHAN?

InsyaAllah  bertahan.
jika tidak?

kita tunggu dan lihat
*sahabat terbaeeekkk skali*

ada pada suatu ketika mereka support kita (:
ada kalanya mereka menganjing kita ):

di situ kita boleh usha sikit2 power persahabatan sahabat anda itu

tapikan...

bagaimana dengan mereka yang berlakon sebagai sahabat kita?
sedangkan dia memburuk-burukkan nama&diri kita ini?

ATAS SEBAB
pendirian kita (characteristic),
apa yang kita buat (belajar,online,tidur,lepak,business,makan),
keturunan kita (family)
status kita...

RASA RASANYA

bagaimana perasaan anda?
*BUNUH BUNUH BUNUH*

bersabar yek (:
ada baiknya anda melalui dugaan dugaan sebergini,
KENAPA?
supaya anda dapat lihat siapa SEBENARNYA sahabat kita (:

*mereka juga berkemampuan mengkhianati kita*

kita memang ada pendapat kita sendiri mengenai sesuatu.
tapi mungkin sahabat kita itu tidak bersefahaman dengan kita...
tiada gunanya untuk MELABEL antara satu sama lain

HOW?

contoh situasi (kebiasaan bagi aku)

Ali : Yo bro,ko apeciter doh?
Abu : Aku biasa2 jeh.Phal?
Ali : Ala,member2 mestilah tanya khabar.
Abu : haha,tu memang betul bro.
Ali : haah laaa
Abu : hoit,aku dengar ko keje jadi advertiser eh?
Ali : haa,ye laaah.macamne ko tau? aku baru je start semalam.
Abu: buat ape dow keje,lek lek sudah.
Ali : Alah...aku nak carik extra pocket money.bukan macam ko,family dah mampu.
Abu : hek eleh,itu pun nak carik.nantilah,banyak masa lagi.
Ali : masa tu bukan aku adanya,semuanya milik Allah SWT. aku syukur kerana masih berkesempatan utk mencari rezeki pada usia muda ini atas niatNya.
Abu : no need lah bro,bazir masa jeh.
Ali : bazir macam mana pulak? berfaedah kot.
Abu : duniawi je tu.
Ali : adakah salah aku mencari ilmu,pengalaman,sahabat seperjuangan dalam apa yang aku nak buat ni?
Abu : aahh,ape lah sangat ko dapat je.
Ali : Abu,ko tak nampak apa yang aku nampak,respect je lah pilihan aku.ko support by cakap okay and motivate aku takpe lah.ni nak hampehkan aku lagi pulaak.
Abu : haha,mestilah.macam low class je keje ko tu.
Ali : im doing my best kot.
Abu : haraplah ko betul.ko ni Ali,jangan jadi noob sangat pulak.
Ali : oh man,ko sebelum ni selalu support aku,sekarang ape jadik?
Abu : cuma aku takleh terima jeh.susah kot.
Ali : kena la accept the truth,mmg takleh lari.
Abu : aaah,enough ah.taknak dengar.aku nak belah dulu lah.
Ali : alright lah,ko buat lah ape yang ko nak,tapi jangan pulak benda tak elok.
Abu : harap2 gitu lah...chow dulu broo
Ali : woraaait.

the next day,
Abu : hey Farid,ko tahu tak si Ali ni mmg ********
Farid : pehal ko kata gitu?
Abu : semalam,dia dah la ******
Farid : biar betul,takkanlah ko member dy ko buat gtu kat dy?
Abu : entahlah.aku takleh accept ape yg dy buat...
Farid : haish...
Abu : suka hati aku lah..
....
...
..
..

berlarutlah sehingga Abu berjaya menceritakan keburukan tentang Ali to everyone.
dimanakah letakkan nilai persahabatan Ali dengan Abu?
kesalafahaman dalam menilai sahabat membawa mehancuran nilai persahabatan

kesian tak Ali? kena gitu gitu jeh.
BALA BALA
SABOR JE LAAH

aku sangat berharap sahabat sahabat aku bukan begitu.

i hope they are,
tidak cakap belakang aku
tidak mencari kesalahan aku
tidak mengecil-kecilkan aku
tidak menganjing aku
tidak mengutuk aku
tidak mengasingkan aku
tidak melabelkan aku
tidak merosakkan maruah aku

TIDAK MENGKHIANATI AKU

insyaAllah (:

im looking so much for a sahabat
no matter how hard we hit our obstacles,we will face it no matter what...together (:

HEBAT

4 comments:

wiernadriezan said...

seriously jahat kwn ini...

Adlan Solis said...

if you know the truth of friendship, then you'll find one..
insyaAllah^^

adwafarahin said...

sye punya sahabat sejati
n die still yg terbaik tok jd sahabat sye

tq Allah ^_^

syaimz said...

thanks y'all (:
yang pentingnya,
SABOR JE LAH :p