ADVERTISEMENT / IKLAN

Friday, 29 July 2011

biasiswa dan pinjaman

ASSALAM & SALAM 1 MALAYSIA


persoalan untuk anda,

"aku nak masuk degree nak makan,minum,beli buku,laptop,topup guna duit siape? mak bapak? mereka mampu untuk memberi tapi aku ni sudah cukup berdikari, berkemampuan untuk mencari sendiri. ape kata kalau aku mencari penajaan untuk memudahkan aku sambung belajar? "


so jawapan korang mungkin ;
  1. biasiswa?
  2. pinjaman?
  3. ah long? *jangan sesekali cuba*
  4. duit simpanan sendiri?
  5. still makbapak or known as fama (father-mother)
tahniah aku ucapkan kepada mereka yang dapat menyambung degree di universiti-universiti yang diidami. seronok lah kan dapat course yang memang diidam-idamkan sampaikan terjun bangunan cium konkrit pun manis kan? tapi nak hidup kat sana mesti ade ka-ching (duit). aku faham korang kaya raya dan bukannya macam aku yang biasa ini. memanglah korang berkemampuan untuk belajar dimana-mana jua. memang rezeki kan? alhamdulillah. kalau mereka yang tidak berkemampuan? nampaknya mereka hanya boleh bergantung kepada either pinjaman or biasiswa.

so mana yang korang nak pilih? ke nak aku bagi brief explaination apekejadah pinjaman & biasiswa ni?

Pinjaman - a sum of money yang korang telah berjanji menuruti terma dan syarat di dalam contract di mana korang akan bayar full selepas tamat tempoh perjanjian itu. contoh : pinjam 50,000 untuk sambung degree, lepas habis degree bayar full.

Biasiswa - satu lagi kontrak perjanjian di mana korang juga terikat pada terma dan syarat tetapi korang ditaja 100% tanpa membayar balik. contoh : aku dapat biasiswa ini-itu-ini-itu, so aku tak payah bayar balik.

INFO KHAS - ada contract pinjaman where pinjaman akan diconvert menjadi biasiswa. kebiasaanya jika korang graduate dengan cgpa 4flat. serious.

alright, ini mesti korang suke. ape jenis tajaan untuk aku sambung degree? aku hanya akan listkan 3 sahaja. *make sure sentiasa up-to-date mengenai penajaan biasiswa/pinjaman tau*

1. MARA


2. JPA



4. entah

so far. mana yang sesuai? Meh aku citer sikit. Ahem-ahem.

bagi mereka yang memohon MARA, selepas tamat pengajian, korang akan dapat potongan pinjaman sekiranya lepas terma dan syarat tertentu. contohnya lepas either cgpa 3.0, 3.5 or 3.67. aku tak sure. depending on contract. tapi yang korang perlu tahu, score 4flat, pinjaman diconvert jadi biasiswa.

bagi mereka yang memohon JPA, selepas tamat pengajian, korang hanya perlu bekerja dengan kerajaan selama 5 tahun more or less tak silap aku. cadangan aku, sila bekerja di luar negara. mungkin dapat dilepaskan.

bagi mereka yang memohon PTPTN, selepas tamat pengajian, korang kena pay back full ape yang dipinjam. score cgpa 3.5. kurang sikit kan? tahniah, you're pinjaman is converted to biasiswa. nice.

ade faham? oh, nak amek mane satu? actually ade a few ways nak dapat.

1. certain degrees at certain universities, bagi mereka yang memohon JPA/MARA boleh dapat. ade yang tak boleh memohon sebab pinjaman/biasiswa tidak ditawarkan kat universiti or course itu.

2. penajaan MARA tak sponsor mereka yang sambung degree di dalam negara melainkan, mereka tu memang dah diofferkan since lepasan SPM (contoh macam aku, fast-track MARA kat UTM, foundation 5bulan, degree 4tahun). penajaan MARA kebiasaannya diberi hanya kepada piln (program ijazah luar negara). dengar cerita boleh juge sponsor lepasan asasi/matrik? entah. rumors. gi carik sendiri.

3. ade yang masuk degree, seminggu dua lepas tu, keluar lah borang permohonan tajaan JPA, so dah mohon, sebulan lepas tu dapat result and lulus. so syukur sebab sudah mendapat pinjaman. tahniah. 


4. ade yang masuk degree, tapi tak boleh mohon JPA/MARA for the 1st sem...so mohon PTPTN dulu, guna duit pinjaman tu untuk 1 sem. if pointer bagus, mohon lah penajaan JPA/MARA. jika diluluskan, drop lah PTPTN tu. remember to pay back what you borrowed. budak-budak diploma selalu guna cara ini.

Rujukan tambahan :
2. Otak kepala Syaim


So, aku harap aku dapat membantu korang ni yang bakal masuk degree di universiti-universiti mana entah pada bulan 9 ini. nasihat aku : belajarlah ke arah puncak menara gading. ingat pesanan mak bapak. siapa yang  masuk UTM pada Sept 2011 ni, jangan sombong tegur aku. if ade kesilapan or kesalahan fakta/ejaan. roger aku. terima kasih

24 comments:

Nur Amira Ramli said...

wahaaa, nice giler entry. da nak jd abg senior lah katekan. ^^

Miss SheiLa said...

saye pilih pinjaman...snang nk smbung master trus..heheh~~

sergeant keroro said...

woot wooot XD

p/s : KPT satu lagi, untuk mereka yang nak jadi lecturer

Ecah Ecot said...

tu dia abg syaimz dh bg penerangan kt adik2 junior..pasni jadik crew MTM blh panggil abg biasiswa..haha

farah izzati yussoff said...

abg senior terbaekk~!!

syaimz said...

@amira, @ecah, @kero, @farah : aku sayangkan korang. haha, hidup UTM BLOGGERS!!

@syiela : you did a very swell move. nice lah (:

Miss SheiLa said...

xsyg aq pon.xpe r...=p

Jemari MonteL said...

nice blog.... thanks polow... me hit yu back n pless kontek me... mau kasik adiah as my 130 plower... macehhh
:p

Farhana Jafri said...

weee!! skrg ni pkai MARA.... t nk byar blik mybe kne krgkn kot sbb pointer 3 ke atas.. ad jgak lect aku pkai mara tym dy study.. bile tym byar blik, dy kna byar 600 je... dahsat!!! hahaha

jemput singgah ANASAURUS :)

aimie amalina said...

waaa
baek abg syaimmmmmmzzzz!
adek dgr cakp
>___<

duniaku chelsea said...

hope dpt laa MARA,,,bwu jaa apply td,,uhh

AmalinaNashihin said...

adakah perbincangan kita haritu menyebabkan wujudnya idea untuk melahirkan entri ni? hehehe :)

Freaky said...

aku pakai ka-ching daripada blog je bole tak ? hehehe :P

Takashi Manganji said...

good luck tok sape2 apply untuk JPA!persaingan..fuh,dasyat..

syaimz said...

@shiela : haha, love you too <3 :P

@jemari : seriously?? heckyeah nice!

@farhana : terbaek lah. hidup MARA!

@aimie : ..err...abg? haha

@duniaku : haha. insyaAllah. (:

@amal : tahu takpe. ini semua dari ko.kredits to youuu. haha

@freaky : haha. dah innity nmpk? hah

@takashi : haha. aku dapat gak JPA...tapi...dalam negara. might as well stick dgn mara. dapat aku grad awal. haha

Mr. Uzair said...

taksilap aku, PTPTN 3.5 je dah convert jadi biasiswa.

syaimz said...

@mr.uzair : oh terimakasih sahabatku sebab mengingati. haha. aku seriously terlupe pasal tu.

alif haris said...

fuh 3.5 tu sakit der nk capai .. hoho
tp best r nnt ptptn jadi biasiswa ..

Nadia H. said...

Jpa dah xde dah kontrak kerja 5 taun dengan kerajaan dah rasenye. Rasenye la.

nurAMALLINA said...

aku tak de duit la syaimz. kau boleh pulak buat entry yang ada kaitan dengan duit. haha!

pha is said...

aku kos farmasi.. JPA konfom dapat walaupon x apply. cuma nak terima atau nak tolak je... indahnya hidop.. hehehe

jom tengok : korek hidung batal puasa?

syaimz said...

@alif : boleh je. asalkan niat belajar, score nak menjadi.

@nadia : oh ye ke? tak tahu lah pulak. then ape pule ye? sebab contract tu yang last year punya.

@amallina : duit untuk belajar sgt penting woo.

@pha : seronoknya. wahlamak terernya confirm dapat.

Sunah Sakura said...

bagus la abang kite ni share ilmu dia!

metaljegg said...

aku ni sedang belajar di tahun kedua DIPLOMA....pinjaman PTPTN...pointer terkini ialah 3.67..kalau dah abis nanti dapat pointer 3.5...PTPTN tu kena bayar balik full ke?>?plese help me...