ADVERTISEMENT / IKLAN

Monday, 1 August 2011

Day #1 | Delayed Work

ASSALAM & SALAM 1 MALAYSIA

Sangatlah best hari ni because today is the 1st day aku enroll bekerja under syarikat persendirian nenek aku. Coordinater pakcik aku. Yes, aku bekerja dengan family aku sebab aku tengah free time cuti and ada banyak masa. So, aku diberi tanggungjawab besar sebagai IT Technician & Registration. Bunyi macam awesome tapi kerjanya cuma keyin this and that. Tiada hal sangat. Syukur alhamdulillah tak susah mane.

Oh, nama syarikat nenek aku eh? namanya Agensi Pekerjaan Wanasa Sdn Bhd. Its not a big company but it will. InsyaAllah.

Tertanya tanya tak mengape tajuk entry terus 1st day? haa, curious? aku cuma simply nak ceritakan pengalaman aku bekerja & berpuasa pada bulan ini. Since aku akan jarang blogwalking & online. So aku siap-siap tulis kat notepad dulu or blogger-droid aku, lepas habis kerja aku terus post kat rumah. Nice plan tak?

*ejaan nama aku sangat betul kan?*

Morning :

Sangat spirited untuk bekerja. Unfortunately apps yang akan digunakan which is Pendaftaran PATI (Pendatang Asing Tanpa Izin) ade problem right after aku update semalam. Entah ape problemnya, aku pun pelik. Aku dah ikut semua procedure. Therefore aku & pakcik aku terus gi company yang menguruskan apps Pendaftaran PATI ini...which is a 1min walk from my office. Untung tak dekat? Syukur alhamdulillah. So, kat sane. Shocking beb. Ramai giler orang beratur. Problem belambak. Tak dapat login ID, tak boleh bukak apps Registration PATI, laptop hang, whaddef-whaddef lagi. Yang lagi kesian is cuma ade seorang officer je nak layan kitorang semua. Boss dia gi hantar anak sakit kat hospital. Aku tengok anak buah dia ni lagi lah sakit siap kena maki dengan some of us yang mula impatient. Aiseymang, 1st day puasa dah maki-memaki mereka. Sabar lah, aku yang lagi lame menunggu chill je. Oh, mungkin sebab dah ramai customer sudah menunggu kat syarikat masing-masing. Faham mah. Setelah sekian lame aku menunggu, finally laptop (yang carries the Registration apps) sudah siap. Rupa-rupanya tiada problem, tapi cuma kena bukak a few things baru jalan apps. Aduyai.

Tengahari :

Sudah pun tengahari tapi kerja tak boleh jalan unless adenya Pegawai Imigresen. Deng, mane ko? Tak larat aku menunggu so aku tidur. Itu pun nenek aku offer. Aku pun on je tidur. Ade pun katil kat tempat rehat. Nice. sambil-sambil tidur tu, aku terdengar nenek & pakcik aku masing-masing cancelkan hampir semua appointment one whole day. dekat almost 20 people. Effect business kot. If seorang register PATI tu, kami hanya offerkan RM350 je. Company lain sampai berlipat kali ganda dari kita punya price. Okay tak kitorang?

Petang :

Petang...and yet still pegawai imigresen belum datang. Dari pagi sampai petang nenek aku contact ini sini situ sana tanyakan mane perginya pegawai imigresen. Siap tanya pesaing-pesaing kita ddi area kota damansara. Mereka pun ade problem yang same. Mengapa kerajaan sanggup melakukan bergini terhadap kita? Fungsinya pegawai imigresen is that we really needed the id & password pegawai untuk memulakan apps Registration PATI ni. That's all. Baru boleh start kerja. Tapi tak datang. Semua bikin panas. Please come as soon as possible pegawai imigresen. Ade ramai nak mencari sumber rezeki untuk feed makan minum family.

Malam :

Nothing new. Aku nak tidur sepuas-puasnya. Besok pagi ade banyak kerja. 20 orang nak register from today's delays. Besok estimated lagi 20+ orang PATI untuk register. InsyaAllah pegawai imigresen sampai awal besok pagi. Hope all goes well besok. Aku doakan yang terbaek besok.

14 comments:

hana nabihah said...

bestle ade co. family ! nti mintak praktikal situ boleh tak ? haaa moge esok dan esok bertambah best :)

Hans said...

wah
aku nak kerja situ juga la
boleh?
:-)

sergeant keroro said...

semoga berjaya esok, keh3

tyka said...

best dapat bekerja dalam syarikat keluarga ..
dapat gaji belanja ye..
he he

syaimz said...

@hana : bila company dah besar, boleh gak...lagi pun aku cumer kerja ogos ni je. next month entah siapelah jage.

@hans : haha. bile mau?

@kero : haha. tension lah tak dapat nak naikkan UV blog

@tyka : haha, taknak! aku kedekut!

cikk ida said...

kesian~ sabar yepp.
dugaan bekeje mmg cmtu.
lagi2 skng bln puase.
mmg menguji kesabaran~ (:

NadiRah said...

hahahha!!!
nad pon dh keje skang..
dzarief pon..
huhuhu

fatin syahirah :) said...

haha. dugaan kerja.

aku oun nak kerja gak ah nanti. haha

nawal addina said...

ahha , sabar jela :)

Dzarief Zuhdi said...

la.. sala la keja kita.. aku pun buat jugak 6p tuh.. first day da prob.. sbenaqnya atu malaysia prob.. system sucks..

♥ p a a n i ♥ said...

cayalah nenek ade company! :D

nurAMALLINA said...

HAHAHAAHH apalah, kau kena sabar, tahu?

syaimz said...

terimakasih semua. <3

AmalinaNashihin said...

gila sibuk kawww :O

tapi best ah ada company sendiri...