ADVERTISEMENT / IKLAN

Wednesday, 3 August 2011

Day #2 | 46 registered

ASSALAM & SALAM 1 MALAYSIA

Pagi :

Entah macam mane 2nd day aku kerja dah start menguap menunggu pegawai imigresen. Mane engkau ni? Janjinya pukul 8 pagi datang. Aku pun tunggu lah kat office awal pagi. Nenek aku pergi Putrajaya, HQ Pejabat Imigresen sebab nak settlekan pasal info syarikat. Semalam nenek aku call HQ Pejabat imigresen, katanya data syarikat takde dalam sistem. Sampai je kat sane, penat beratur, Head Department Imigresen kata memang dah ade alamat syarikat kat dalam sistem. Tak ke cukup ngeng ke? Kesian je nenek aku. Aku tak boleh follow nenek aku sebab aku kena jage office menantikan ketibaan pengawai imigresen. Calling-calling pegawai imigersen tu, dia kata pukul 10.30 macam tu baru sampai. Cilaks. Dah 4 clients menunggu untuk register PATI ni.

Tengahari :

Syukur alhamdulillah pegawai imigresen sudah datang. I was thrilled that they came finally. Naseb we had a few clients waiting outside untuk register. They key in this and that in Registration PATI apps in a jiffy. Terus dah aku boleh memulakan kerja. heckyeah. Lepas je pegawai imigeresn belah, aku pun wooosh woosh buat kerja aku. seorang PATI yang nak register, it took me only 2-3mins to settlekan. Laju & efficient tak? Simlpe procedure je untuk orang-orang PATI ni. They dont need any documents necessary. Ade bawak, takde pun takpe. All we need is name, tarikh lahir, nama majikan, gambar, fingerprints and Presto! Siap registration. Tak payah berejam-jam menunggu kat pejabat HQ imegresen. Khabarnya kena tunggu 10jam kat sane baru complete. Sini, we charge RM350, done in 2-3mins. Tu price standard tu. Tu bukan untung bersih, itu untung kasar. Macam-macam kerja kena buat dulu before untung bersih. Yeah.

*zzzzzzz on the job*

Petang :

Semakin ramai orang PATI datang register. Ramai tu banyak mane? Okay la, baru 12 orang. Nenek aku kata ade satu bas nak datang. Jenuh lah aku nak registerkan semua PATI ni. aiseymang. bila nak register tak boleh buat silap, sebab tak boleh change ape2 lepas print. Nak ubah aku tak sure mohon katne. So, kerja ini memang satu tanggungjawab yang besar. Lagi pun after registration ni, the printout pas valids this year only. Sebab nak control amount of PATI kat Malaysia ni. Mase registraion they have 2 options. Sambung kerja sini or balik ke tanah air. Once balik tanah air dah tak boleh bekerja di Malaysia. Cukup kentang lah Malaysia punya rules. Nak control kemasukan PATI.

Malam :

Berbuka di office dengan nenek. teringat pulak zaman aku kecik-kecik di kampung...Kuala Lumpur. Dulu masa kecik aku memang nakal, lenguh datuk nenek aku layan kerenah aku dan adik beradik aku. punya lah sabar mereka ni. kali ni aku return the favour tolong grandparents aku ni. penat lelah aku memang tak setanding dengan mereka. aku pun diam dan tekun menjalankan tugas aku di Agensi Pekerjaan Wanasa Sdn Bhd ni. hanya untuk 2minggu...or lebih. Malam ni agak kucar kacir sikit. Serabut kepala nak uruskan 30 orang PATI untuk register. Syukur alhamdulillah sumer dah settle. Yang paling best name seorang PATI ni, umurnya 20 tahun. namanya Gembira. Percaya tak? haha. kelakar beb. Aku tak sabar nak balik rumah, bukan sebab nak belah dari kerja tapi nak makan mcchicken yang mak aku bungkuskan dari mcD. yum yum yum. lovely dovely. best kan bekerja? pukul 11.30pm baru balik. biase lah. parents aku kerja lagi teruk dari tu.

Tengah Malam :

Melahap McD dengan indahnya. nyum nyum nyum. sukenye. siapa nak meneman aku malam ni? oh lonely, dem! Yang penting dah cukup 46 orang register. beres semua. syukur alhamdulillah. besok mungkin lagi best.

9 comments:

fara feroza said...

haish....pagi tunggu tgh hari baru dpt jmpe imegressn..?huhu

sergeant keroro said...

nak mcd! XD

fatin syahirah :) said...

fastfood je keje. muahaha. tak sihat :P

♥ p a a n i ♥ said...

lame tak makan mcd!!

gedek! said...

besok makan KFC pulak

Luqeem™ said...

ksian kt nenek ko..

eh blnja pizza..haha..smua kt atas nk kfc, mcd

syaimz said...

@fara : pegawai pakai sempoi2 je. dua hari menunggu, akhirnya sudah tibaa (:

@kero : mak aih, panjang lebar aku tulis, mcD je yg dia nmpk. haha

@fatin : asalkan dapat isi perut kosong pun sudah menjadi

@paani : haha, ape lagi. cepat makan sekarang sebelum berbuka!

@gedek : haha, macam best pule kan?

@luqeem : haha, pizza punya turn lah kan? haha

izyan yasmin said...

ohh , PATI yg ini yg dimaksudkan rupanya . hahaha .

AmalinaNashihin said...

makanlah benda yang berhasiat sikit..
tak elok duk pelahap fastfood tu... :)