ADVERTISEMENT / IKLAN

Saturday, 10 September 2011

testing out flash [ inside hall edition ]

ASSALAM & SALAM 1 MALAYSIA


ini buat pertama kalinya aku, aku mengambil photoshoot event dalam hall terbesar dalam utm, of course Dewan Seri Iskandar. Massive place, for an university kan UTM Sanjungan Bangsa? Bangga lah kan? Anyhow, aku memang sangat newbie dalam penggunaan 'Flash' tambahan pada mounting camera. Berat ya, besar ya, cool ya, flash power sangat awesome. Sakit mata kena direct full power flash dari Nikon Nissin Speedlite mi622. Puas bercahaya tahu tak?

Cahaya aku pun ada di sana. Ahem. Case closed

Okay, here are my test shot throughout the whole night of the event,
Minggu Transformasi Mahasiswa sesi 2011/2012

enterance dewan, megah dan luas. lapar lah pulak #tetiba
(1/50s, f3.5, iso800,18mm, flash with wide diffuser cup)

juniors sporting, wicked, sengal bulu hidung
(1/200s,f4.5,iso800,22mm,flash with diffuser)

hai baju kurung hijau. suka suki tudung awak
(1/20s,f6.3,iso800,24mm, flash with wide diffuser cup)

hannah sangat bersemangat. jatuh hati kah anda? jangan kacau cucu aku
(1/20s,f6.3,iso800,40mm, flash facing 60 degree upwards)

abang KO kolej 10. luarbiase
(1/50s,f4.5,iso800,32mm, flash facing 60 degree upwards)

sayang saya
(1/40s,f2.5,iso800,50mm)
using prime lens Nikkon AF Nikkor 50mm f1.8D

bagi aku, nampaknya aku masih ada banyak sangat perkara yang perlu aku pelajari mengenai flash speedlight dan event dalam hall photography. tak mengapa, jangan segan belajar, jangan segan bertanya, jangan segan mengorek hidung. ahem. sopannya.

Aku perlu join macam-macam event,
baru lah aku tahu kelemahan dan kekurangan aku
insyaAllah

6 comments:

Freaky said...

aku langsung x tau pape pasal photography ni =_=

syaimz said...

@freaky : kau boleh jadi model aku? haha

SuzaDin said...

awek dia yg tersayang 2 hehehe XD so sweeetttt ~~~

A i n n u r said...

nice..:)

NadiRah said...

keroro!!!! gatal ke belakang ko tu???
x mndi ek???hahahahahaah!!!!!!!!!!!!!

syaimz said...

hehe (: